u_izradi.png

O inlineu

Inline hokej ili hokej na rolama je dinamičan, brz i zanimljiv momčadski sport koji se igra na igralištu glatke površine sličnom klizalištu hokeja na ledu. Umjesto leda, površina na kojoj se igra, može biti plastična, drvena, betonska ili asfaltna. Oprema za inline igrače i golmane je vrlo slična opremi za hokej na ledu, osim što inline hokejaši nose role (koturaljke s kotačićima).

Inline hokej igraju dvije momčadi koje imaju jednog vratara i četiri igrača na igralištu (za razliku od pet igrača u hokeju na ledu). Tim se uglavnom sastoji od 3 linije igrača s po dva napadača i po dva obrambena igrača u liniji. Cilj je momčadi oduzeti pak protivničkoj i postići zgoditak.

Budući da je inline hokej kontaktni sport, iako nešto manje nego hokej na ledu, preporučuje se zaštitna oprema: kaciga (s mrežicom do određene dobi), štitnici za laktove, rukavice, čvrste zaštitne hlače, štitnici za koljena i potkoljenice… Vratari imaju nešto više opreme jer su izloženi izravnim udarcima pločice.

Inline hokej se igra na igralištu propisanih dimenzija (40-61m dužine te 20-30m širine), a igraju dvije momčadi s pet igrača na rolama (koturaljkama s kotačićima u nizu). Cilj je igre pogoditi u protivnički gol pločicom, odnosno pakom od plastike. Pločicom, odnosno pakom, igrači upravljaju dugačkom palicom koja je na donjem kraju zakrivljena i plosnatija.

Zabranjeno je držati pločicu u rukama ili je rukom dodati suigraču, osim ako su u obrani. Uobičajena postava momčadi uključuje vratara, kojem je zadaća spriječiti da pločica uđe u gol te četiri igrača od kojih najčešće dva igraju u napadu, a dva u obrani.

Igrači u napadu igraju poziciju centra te lijevog ili desnog krila i mogu se izmijeniti u svakom dijelu igre i bez zaustavljanja igre, a zamjena se može obaviti pojedinačno ili se može zamijeniti cijela postava. Općenito se inline hokej smatra igrom koja se više koristi brzinom igrača i vještinama te je tako igra s više zgoditaka od hokeja na ledu. Kao i svaki sport, i inline hokej ima svoje taktike (strategije) koja se određuje prema snazi i mogućnostima protivničkih igrača. Napad se uvijek organizira s namjerom postizanja zgoditka, kako bi se povećala ta mogućnost, koriste se razne taktike.

Momčad može određenim načinima igre (1-1-2, 1-2-1, 1-3) započeti napad još iz faze obrane (eng. forecheck) izbacujući pločicu prema protivničkom golu. Isto tako, i obrana se može aktivno započeti u predjelu oko protivničkog gola. Kako bi se postigao zgoditak, pločica se može direktno ispucati prema golu (šut), ili igrači dodaju pločicu tražeći najpogodniji kut i priliku za postizanje zgoditka.

Utakmica se dijeli na četiri četvrtine od po dvanaest minuta, a vrijeme teče samo dok je pločica u igri. Momčadi mijenjaju strane na kraju druge četvrtine.

U slučaju neodlučenog rezultata na kraju posljednje četvrtine, primjenjuje se nekoliko pravila o produžecima. Postoji mogućnost produžetka od maksimalno pet minuta koji se prekida čim jedna od momčadi postigne pobjednički zgoditak. Ukoliko je rezultat nakon produžetaka i dalje neriješen, momčadima se dodjeljuje po 1 bod ili se izvode kazneni udarci koje izvode po tri igrača iz svake momčadi. Ako je i nakon kaznenih udaraca rezultat neriješen, igraju se daljnji produžeci do prvog sljedećeg gola, a pri obračunu bodova ne uzimaju se u obzir primljeni/postignuti kazneni golovi iz kaznenog udarca.

Prekršaji i kazne su vrlo slični onima u hokeju na ledu. Uobičajeno je da postoje dva suca zadužena za provođenje pravila igre. Najčešći oblik kažnjavanja igrača za prekršaj je isključivanje iz igre na određeno vrijeme, tijekom kojeg je obavezan sjediti na klupi za prekršaje, a njegova ga momčad nema pravo zamijeniti. Druga momčad u tom slučaju igra s igračem više, odnosno ostvaruje power play. Kazna od dvije minute može se dosuditi za manje prekršaje poput spoticanja (tripping), udarca laktom (elbowing), udaranje šakom ili grubost (roughing), visoku palicu (high-sticking), previše igrača na igralištu (too many players on the ice), korištenje nedozvoljene opreme (illegal equipment), nedozvoljeni napad tijelom (charging), držanje (holding), ometanje (interference), zadržavanje igre (delay of game), povlačenje palicom (hooking) ili nalet palicom (cross-checking).

Suci imaju pravo zaustaviti igru za prekršaje poput korištenja ruke za zaustavljanje pločice u obrambenoj zoni, ali za te se prekršaje ne dosuđuje kazna.

U takvim se slučajevima dosuđuje kazna jedino ukoliko je igrač namjerno tijelom zaustavio pločicu, nosio pločicu u ruci te ispucao pločicu izvan igre u obrambenoj zoni, što se smatra zadržavanjem igre. Za razliku od hokeja na ledu, u inline hokeju nema zaleđa (offside).

Prva pravila za ovaj sport uvela je američka organizacija RSROA – Roller Skating Rink Operators Association 1940. godine. U početku se inline igrao samo kao ljetna zamjena za hokej na ledu. Prvo Svjetsko prvenstvo u inline hokeju za muškarce održano je 1995., a za žene 2002. godine u Sjedinjenim Američkim Državama u organizaciji FIRS-a (Fédération Internationale de Roller Sports). IIHF organizira Svjetska prvenstva u inline hokeju od 1996. godine, na čijim prvenstvima sudjeluje i Hrvatska od ?? u Diviziji I.

Inline hokej se igra po više različitih pravila, a najvažnija su pravila International ice hockey federation (IIHF-a) i Fédération Internationale de Roller Sports (FIRS-a). U Hrvatskoj se igra prema pravilima IIHF-a te se od 2008. redovno održava i Prvenstvo Hrvatske u inline hokeju u kojem od ove sezone (2012/13) sudjeluje 9 momčadi.

VIŠE INFORMACIJA:

http://en.wikipedia.org/wiki/Inline_hockey

http://www.iihf.com/fileadmin/user_upload/PDF/InLineRuleBook2012.pdf

http://www.iihf.com/se/home-of-hockey/championships/inline.html

http://www.inlinehockeyworld.com/sport/